2014 m. birželio 10 d., antradienis

Austėja Bendoraitytė tu teisi dėl internetų. O kaip su gyvenimu?


Runkelis gavo kažkokio neintelektualaus, kas galėtų paneigti, kad ne Kremliaus penktosios kolonos statytinio, laišką, kurį jis prašė paplatinti. Mail'as ano buvo ne iš mail.ru. O pas Runkelį nuomonių pliuralizmas. Todėl, prašom (nuotraukos išdėstytos autoriui pageidaujant):



"

Laišką Austėjai norėčiau pradėti tokiais vieno kūrėjo žodžiais... „O mergaitė iš Šakių, na kaip beviltiškai gražu!“. Tikrai gražu/juokinga skaityti tokius rašinėlius, kokius kartas parašai tu. Tik va, viena bedelė bėdutė – gal mergaitės nuo Šakių, kartais per daug susireikšmina. Suprantu, straipsnis „Valsčiuje“ kaimo mergelei suteikia sparnus. Na bet žinai, visgi tai Valsčius... O valsčiai, būna tik kaime. Beje, kodėl man tu tokia panaši į iš Biržų rašančią, dešinių pažiūrų fainuolę Ramintą?

Nors tu tikrai teisi. Lietuvos kairieji niekuomet „nelaimės internetų“, pirmiausia todėl, kad jie neturi tiek nusmauktakelnių „geek‘ų“ ir mergaičių nuo kaimo, gyvenančių su katėmis, kurios vienišais vakarais turi laiko ir noro rašyti blogus ir kurti memus. Be to, ir provincialus (nuo Šakių) humoras jiems svetimas – žiūri ir nesupranta. Na ir ką tu jiems. 

Mes neužkariausime „internetų“, nes mes esame per daug nuobodūs – mes galvojame, o ne žvengiam ir „laikinam“ primityvų humorą ir įvairias jo formas. Matai, man net „kieto“ ir „šmaikštaus“ nevykėlės stiliaus nepavyktų atkartot – prasti mūsų plagiatorių gebėjimai.. Nes mes, nekopijuojame užsienio ar kitų Lietuvos blogerių/lolerių – pamatę kažkokią meno išraišką mes suvokiame, jog reikia ne nevykusio ir pigaus plagiato, o reikia ieškoti naujų erdvių ir naujų formų. Ir nesikabinėk – kalba eina visai ne apie partijas, o apie kairių pažiūrų žmones. 

Ir mūsų pažiūrų publika dirba. Ir dirba rimtus darbus – žinai, greičiausiai tu teisi, kažkodėl mes nepatrauklūs darbo netekusioms šakietėms, kurių karjeros viršūnės – programėlių ar web‘ų maigymas. Niekuomet mūsų publika nerašo į „demotyvacijas“ ir juo labiau tuo negalėtų didžiuotis. Tikrai mes ne tokie faini. Ir pakopijuot keturių katinų su keliais filtrais bei layerio transformaciją mes nesugebame. Na, ką aš čia meluoju – sugebame, bet mums būti „top“ demotyvatoriais kažkaip nepatogu. Kompleksuoti mes, po galais.



Supranti, mažyte, tuo mes ir skiriamės nuo tavęs – nes mes suprantame išskirtinumą -  kas pradeda, jis ir lieka vienu, kurį visi žino ir gerbia ar nekenčia. Tu nebūsi nei Evelina, prieš daugiau nei penkmetį rašiusią tokiu stiliumi, kokį plagijuoti mėgini tu, nei virėja iš „Pragaro virtuvės“. Tai jau taip „so yesterday“... O juo labiau nebusi ir BBC elektriko šlovės sulaukusia pilietė. Nes tu neturi savo stiliaus. Tu nieko nekuri. O tai ką parašai – tai banalu ir nuobodu. Tu, kaip ir tavo katinas – namie jis gražus ir margas, bet tokių mišrūnų pilni patvoriai, o pati tu esi niekas, nepaisant tavo 330 „subskriberių“ ir tavo įrašo „Pinigų kartoje“ – nes tai šlamštams nevykėliams, kurie, atvykę iš kokių Šakių ar Biržų, per kelis studijų kokiam nors Kaune metus tampa uber miestiečiais, nes jie yra „wanna be“, o mes tie, kurie jau esame. 

Žinai ir tikrai netapsime „internetuose“ žinomais autoriais, mat mes nemokame rašyti apie tai, apie ką neišmanome. Mes kalbame apie tai ką žinome. Ir kol tu rašai (atleisk gi išties tai tik verti, kopijuoji, imdama svetimas mintis, pridarydama faktinių klaidų (pvz., pateikdama bandydama bankrutavusį „Mokipay“ pavaizduoti kaip sėkmingą start‘upą) apie start‘upus – mūsiškiai juos valdo arba į juos investuoja. O tu rašyk, rašyk – patikėk, smagu skaityti piemenės, niekuomet neturėjusios rankose rimtų pinigų, svaičiojimus apie startup‘ų principus arba apskritai, kai klaviatūra barškinanti juodadarbė mato savo sąsajų su dešiniaisiais. Kiek tavo tekstas kainuotų? Penkis dolerius? Sumokėčiau tau trigubai, nes nieko nebūtų maloniau, kaip pamatyti vargdienę įsijautusią į aukštesniosios klasės vaidmenį.

Žinai nelaimėsime niekada ir todėl, kad kairysis jaunimas, skirtingai nuo jų kolegų dešiniųjų fainuolių, kažkaip nesitransformuoja į avinų bandą. Matai, jiems vergų jungas jau seniai yra svetimas ir jie nenori būti ponų tarnais. Jie sako – kokio B mes turime tarnauti laikindamį kokį Vyšniauską, Bužinską ar Adomėną? Problema tame, kad kairieji visuomet dirba tik už darbą atitinkantį atlygį ir dėl jo kovoja. O dešinys jaunimas yra kur kas „pilietiškesnis, tiki nesąmonėmis ir tuo ką jiems stumia ir už pamasturbavimą share ir laikais pasiryžę 4free iki paryčių rašyt tokius šūdteksčius ar kurti mėmus. Taigi, turime rimtą bėdą su tupų vergų pritraukimu – ir to, bijau, niekada mes neišspręsime. Na, nemokam mes su kompleksuotais ir vienišais kaimiečiais apsieiti, nemokam. 

Viskas ką daro kairių partijų lyderiai – eina velniop, tiesiogine to žodžio prasme, mat „fucking“ kairuoliai įtariai žiūri į visokių vadukų laikus ir lindimus į draugus. Čia niekas už dyką nieko į partinius postus nestums nei kokio Adomėno, nei Vyšniausko nei dar jaunesnių politinių lervučių, įkištų padirbėti Briuselyje. 

Taip pat mes turime problemą ir su tuo, jog mūsų pažiūroms atstovaujančios partijos neturi (neperka) „jaunų lyderių“. „Fuck“ – mes nenorime pirkti VDU dėstytojų ar azartiniu lošimų organizatorių su milžiniška charizma (sako ir porno saitais), kurie kaskart išstumia mūsų lyderius lauk, į sąrašus tam, kad išlikti politikoje – mes ten buvome, esame ir būsime. Ir savo buvimu politikoje mes atsiskaitysime už darbus visuomenei, partijai, o ne žinodami mūsų rinkėjų kvailumą į sąrašus trauksime bet ką – ar anūką ar kepurinę prieš patriarchą patrypčiojusią, fortepijonu mokančią skambinti pabaisą.  

Problemą mes turime didelę ir su tuo, jog kairiųjų partijų lyderiai, kažkaip visai neprogresyviai traukia partijos siekėjus į savo gretas – jie nei „sekspertėm“ nesiūlo po oficialios dalies susitikti viešbutyje privačiai, anei žaliaakėm nesiūlo pavažiuoti iki Palangos, pagaliau nepalikinėja žmonų su autizmų sergančiais vaikais, vardan jaunesnių ir fainesnių naujų rinkėjų gretų... Nagi ir istorijos studenčių, mokslų dar nebaigusių, nesugeba į lovą įsitemti. O juk tu norėtum būtent tokios pelenės istorijos, ar ne? Tu studentė, o tave pašviečia koks intelekto prisisunkęs žilas diedulis – juk esmė, patirtyje ar ne? Gaila, kažkaip kairieji lyderiai tuo neužsiima, taigi – vargu bau ar pavyks atkariauti tokius kaip tavo protus (ką tokius?)... 

Ir dar – mūsų pažiūrų žmonėms, kažkodėl visai nesinori laimėti tuose internetuose. Kodėl? Nes mes laimėsime. Nes, skirtingai nuo jūsų dantų, kurie skirti tik loti (prisiminkime A.Ramanauską ir jo „slogą“ susitikus su A.Raču pas E.Jakilaiti) – mūsų dantys yra skirti kąsti – mes esame, buvome ir būsime. O jei tuo netiki, primink man, kur ten ta tavo Šimonytė dabar? O kur „Investuok Lietuvoje“ vadovas? O Dargužaitė kur? EP rinkimai pralaimėti – oi, turėkite tas rentas – gal LSDP pensininkai ir pensijų europietiškų gaus palaukti, bet tai nėra tai, su kuo mes negalėtume gyventi. Mes laimėsime savivaldybes. Laimėsime ir sekančius rinkimus. Galiu užtikrinti tave, jog jūs buvote, esate ir būsite niekas. Kompleksuoti „Facebook“, „Blogas“ nykštukai, dirbantis testuotojais, kavos nešiotojais, už lizingus perkantys mašinas ir laikrodžius ir manantys, jog jie – vidurinioji klasė. 

O kadangi tu mums parašei gidą, leisk pabaigti gidu ir tau – 300 subskriberių – tai ne visuomenė. Gyvendama savo senmergiškose sultyse, blokuodama visus kitaip manančius ir negyvendama gyvenimo, tu mergaitė nuo Šakių, gyveni kreivų veidrodžių karalystei. Išeik į gatvę. Nebijok- ten nėra aštriadančių socialistų, kuriems norėtus tave nuskriausti. Jeigu gali paprašyti tėvelių pinigų, nes pati vargu ar jų uždirbi – paprašyk, pasinaudok kairiųjų tau duodama pašalpa studentams (tyliai ir slapčia padėkok kairiesiems, kad gali mokytis nemokamai ir net gauni dar nuolaidą kelionei) – už pusę kainos autobusu nusigauk iki Vilniaus ar toliau už puse kainos, nes gi automobiliui tu neuždirbi, jau nekalbant apie jo išlaikymą, net varomo kontrabandiniu dyzeliu (o gal kada susitaupysi ir europietiškai pakeliausi, rinkdamasi net iš dviejų pigių skrydžių bendrovių bilietėlius) ir apmąstyk teiginį – jog tau iki grožio (žiūrėti nuotraukas), fainumo ir juo labiau iki dešiniojo elektorato, kaip šūdvabaliui iki sviesto.

Checkmate, Austėja Bendoraityte.

1 komentaras: